”De Gouden vraag aan jezelf voor een gelukkige relatie!"
leestijd ca. 2 minuten
Heb jij wel eens conflicten en ruzie in je relatie? Niet? Dan ben je waarschijnlijk uniek! Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat stellen die een sterke relatie hebben echt niet persé een conflict- of ruzievrije relatie met elkaar hebben. In sterke relaties komen evengoed conflicten en ruzies voor. En dat is ook helemaal niet erg. Van één ruzie of conflict gaat een relatie nog niet meteen kapot, het zijn de opeenstapelingen. De vraag is echter wel wat het verschil is tussen stellen met sterke relaties en stellen met toxische conflicten en ruzies in hun relaties.
De grote vraag is, wat doe je met conflicten en ruzies in je relatie? Waar gaan ze over? En misschien wel de belangrijkste vraag... Waar komen ze vandaan?

Veel van onze conflicten en ruzies komen voort uit overtuigingen en situaties die we als kind hebben meegemaakt. Ja, inderdaad al als kind!!! De meeste conflicten die je vandaag de dag hebt, hebben dus een kern of beginsel die jaren, als niet decennia terug gaan in tijd. Dit maakt dat herinneringen een belangrijk aspect zijn in je relaties. Dat kunnen dus herinneringen uit je jeugd zijn, maar ook herinneringen uit voorgaande relaties. Deze herinneringen uiten zich via je gedrag. En je raadt het al, dat gedrag maakt dat je bewust, maar meestal onbewust conflicten creëert. Sommige onderzoeken beweren zelfs dat we er zelf amper invloed op kunnen uitoefenen, omdat we zo 'voorgeprogrammeerd' zijn door de jaren heen.
Sommige situaties zijn namelijk helemaal niet zo beladen, als dat we ze beleven. Maar onze herinneringen die we bij een situatie, omgeving of bepaalde woorden hebben vormen bepaalde filters die vervolgens weer maken dat we bepaalde gedragspatronen tonen. Elke trigger ontketend een bepaald 'voorgeprogrammeerd' gedrag. Zo beland je vaak in dezelfde conflicten en ruzies met je partner. Zo is de aanleiding soms anders, maar is de inhoud en gedrag van ruzies hetzelfde.
Wat kun je daar nu mee? 5 inspiratie vragen om eens na te denken over je herinneringen en patronen die voor conflicten en ruzies kunnen zorgen:
- Welke herinneringen of overtuigingen van vroeger als kind tot aan je 7e levensjaar draag je nog steeds sterk bij je?
- Welke herinneringen of overtuigingen heb je mee genomen uit vorige relaties?
- In welke mate beheerst deze herinnering/overtuiging je dagelijkse handelen?
- Welk effect heeft dit in je relatie?
- Welk gedrag weet je dat je doet, terwijl je ook weet dat het niet constructief is voor je relatie en eigenlijk juist conflicten en ruzie veroorzaakt?
Going deeper!
Zoals ik al zei, hebben stellen met een sterke relatie net zo goed conflicten en ruzies. Ik heb ze zelf ook met mijn vrouw. Het bijzondere is dat wanneer je dieper gaat graven in je eigen herinneringen en overtuigingen dat er meer naar boven komt.
"Eerst wordt het een grotere rommel, voordat het opruimt!"
Het is ook dat wanneer je relatie sterker wordt er doorgaans meer vertrouwen ontstaat om kwetsbaar naar elkaar te zijn. Meer kwetsbaar staat vaak hand-in-hand met meer openheid en dat geeft eerder meningsverschillen en conflicten. Ik heb ze evengoed met mijn vrouw. Het verschil is dat wij samen de tools en inzichten hebben om niet te blijven hangen in ruzies. Soms is het belangrijk dat de energie er even uit gaat. Het dondert en bliksemt dan even, en de lucht is in no-time weer geklaard. We lachen er meestal achteraf om, bedanken en complimenteren elkaar zelfs op de manier waarop we 'anders' hebben gereageerd, dan waarop onze 'oude' zelf zou reageren. Naast dankbaarheid zit een belangrijke sleutel: het "anders reageren". Door de eerder genoemde herinneringen gedragen en reageren we vanuit een automatisch programma, dat we zelf niet eens door hebben. De kunst zit hem in die milliseconden voorafgaand aan een automatische reactie, om daar de ruimte te vinden om jezelf af te vragen:
"Kan het ook anders?"
Het is een o-zo simpele vraag en vaak zo cruciaal in het omgaan met conflicten en ruzies. Dat maakt deze vraag een serieuze gamechanger in je relatie met je partner! Ik nodig je uit om deze gouden vraag aan jezelf eens in te zetten, als het even moeilijk wordt. Je zult merken dat naarmate je het jezelf vaker vraagt, het steeds makkelijker wordt en de vruchten die je ervan plukt steeds beter zijn.